Пут Љубави и Преданости – Бакти Марга


Свами Вишвананда је духовни учитељ и светац који помаже људима на путу ка својим божанским пореклом. Његова порука је искрена љубав према божанским ”Бакти”, која је присутна унутар сваког од нас, независно од културне и верске припадности. Свамијева учења обухватају и спајају западну и источну мудрост, хришћанство и хиндуизам, Исуса Христоса и Кришну. Својим једноставним приступом, јасном поруком, шармом и бескрајном љубављу и суосећањем Свами Вишвананда пружа руке свима онима чије срце зајеца за Божанским...
Ширећи поруку љубави Свами обилази разне земље, одржава говоре и манифестације, даје интервјуе и личне благослове. У многим земљама временом су се формирали центри, који омогућују духовна дружења и нуде разне активности.
Главно седиште Свамија Вишвананде је у Немачкој, Шпринген-у. У Шпринген-Центру налази се хиндуистчки храм, дивна православна капела, хотел, као и разне просторије за медитацију.
Свами Вишвананда је више пута посетио Србију, обилазио манастире, давао благослове и интервјуе.

Swamijev govor




Pri večerašnjem daršanu Swami je govorio o značaju Isusovog učenja „poslednji će biti privi, a prvi će biti poslednji“.

Swami kaže da svi mi volimo da budemo važni, da dobijamo pažnju, da budemo u prvom planu. Ali na duhovnom putu moramo da naučimo poniznost.

Rekao je da ne pokušavamo da razumemo Božansko našim umom, to će nas samo zbuniti, Boga možemo jedino srcem shvatiti.

„Neka Bog bude Vaš prijatelj“ rekao je Swami. „Ponavljajte Božje ime. Uzmite jedno od Njegovih raznih imena i dozivajtega.“ Zatim je nastavio: „Dozvoljavate da ograničenja koja dolaze iz ličnosti (ega) sputava vaš razvoj prema Božanskom. Umesto da se povežete sa višim Sebstvom (vašim Uzvišenim delom), vi se iz straha vezujete za vašu ograničenu ličnost, za ono šta vam je poznato. Plašite se od novog ili nepoznatog.“ Swami je rekao da je na nama da prevaziđemo te ograničenosti i da se povezemo sa našim Uzvišenim delom.

Neko ga je pitao da li će se promeniti teška situacija u svetu.
Swami je odgovorio da ono najbolje što možemo da uradimo za poboljšanje situacije u svetu je da promenimo sebe, a ne da očekujemo da se drugi promene. Kada nađemo ljubav u sebi, svet oko nas će takodje drugačije izgledati.

Нема коментара: